Fastenzeiten für effektive Mitochondrien

Zeitschriftenaufsatz

Monternier, Pierre-Axel; Teulier, Loïc; Drai, Jocelyne; Bourguignon, Aurore; Collin-Chavagnac, Delphine; Hervant, Frédéric et al. (2017):

Mitochondrial oxidative phosphorylation efficiency is upregulated during fasting in two major oxidative tissues of ducklings.

In: Comparative biochemistry and physiology. Part A, Molecular & integrative physiology. DOI: 10.1016/j.cbpa.2017.06.018.

Abstract:

Fasted endothermic vertebrates must develop physiological responses to maximize energy conservation and survival. The aim of this study was to determine the effect of 1-wk. fasting in 5-wk. old ducklings (Cairina moschata) from whole-body resting metabolic rate and body temperature to metabolic phenotype of tissues and mitochondrial coupling efficiency. At the level of whole organism, the mass-specific metabolic rate of ducklings was decreased by 40% after 1-wk. of fasting, which was associated with nocturnal Tb declines and shallow diurnal hypothermia during fasting. At the cellular level, fasting induced a large reduction in liver, gastrocnemius (oxidative) and pectoralis (glycolytic) muscle masses together with a fuel selection towards lipid oxidation and ketone body production in liver and a lower glycolytic phenotype in skeletal muscles. At the level of mitochondria, fasting induced a reduction of oxidative phosphorylation activities and an up-regulation of coupling efficiency (+30% on average) in liver and skeletal muscles. The present integrative study shows that energy conservation in fasted ducklings is mainly achieved by an overall reduction in mitochondrial activity and an increase in mitochondrial coupling efficiency, which would, in association with shallow hypothermia, increase the conservation of endogenous fuel stores during fasting.

Kategorien:

5 Intermittierendes Fasten

Zitate:

Fastenzeiten erhöhen die Effizienz der Mitochondrien.

In einer Fastenzeit über eine Woche wurde an Enden die Auswirkung auf die Mitochondrien untersucht. Die Stoffwechselrate wurde um 40% gesenkt. Der Stoffwechsel stellte sich auf Fettsäuren als Energieträger um. Der Kopplungseffekt der Mitochondrien wird jedoch um 30% erhöht. Eine Entkopplung führt zu einer höheren Wärmeproduktion (besonders im braunen Fettgewebe). Somit werden die Mitochondrien im Fastenzustand effektiver und geben die aufgenommene Energie nicht als Wärme ab. Somit lassen sich auch eine niedrigere Körpertemperatur oder kalte Finger und Füße beim Fasten oder negativer Energiebilanz erklären. Der Körper ist jedoch weiterhin effektiv und leistungsfähig.

Schlagwörter: Mitochindrien, Wärme, Fasten, Fastenzeit, Fettverbrennung, Diät, Abnehmen